sectorg.bg

Спортни новини и материали

Кой е най-старият футболен отбор в България

Кой е най-старият футболен отбор в България

Чудили ли сте се кой е най-старият футболен отбор в България и откъде тръгва традицията? В следващите редове ще се опитаме да обясним, поне според историческите данни. 

Кой български футболен отбор е най-старият

Според излязла публикация на Академик Петър Иванов, най-старият футболен отбор на родна земя е Дунав (Русе). Преките наследници на тима Торпедо Русе, който е основан през 1901г., и на създадените в близките години след това още два тима – Напредък (1906г.) и Геолог (1908г.), са именно “драконите”.

Кой е най-старият футболен отбор в България

Всъщност, за най-стария тим в страната няма много информация, но се знае, че в периода 1900-те, в Русе много ученици в часовете по физическо са играели футбол. Отделни спомени на русенци още твърдят, че в края на XIX век, много, пристигащи от корабните пристанища, моряци избирали русенските поляни да играят футбол. Точно през 1901г. в град Русе е бил основан и първият Юношески отбор “Торпедо”, но в този период не са организирани срещи, а са се играели спонтанно сформирани мачове. Името на тима е било вдъхновено от нововъзникналото оръжие – торпедо.

И така всъщност до 1949г., когато се заражда най-старият футболен клуб Дунав (Русе) и впоследствие започват да се правят по-сериозни организации и срещи.

Каква е историята на футболен клуб Дунав (Русе)

16-ти февруари 1949г., се счита за годината на основаване на футболен клуб Дунав, който е следствие от обединението на ФД “Русенец”, ФД ”Локомотив” и ФД ”Динамо”. След известно време, този отбор придобива името “Торпедо”, а през октомври 1949г., клубът е разформирован на пет отделни доброволни спортни организации (ДСО). Така, през 1951г. ДСО “Торпедо” е най-старият отбор и взема участие в А група, класирайки се на 12-то последно място, а през 1956г., тимът отново се завръща в елита, но не като утвърден шампион.

През 1957г. обаче, на 11-ти май, петте отделни ДСО се обединяват отново и се ражда тимът “Дунав”, а през 1958-ма година те се класират на 11-то място в А група. Поради преходния сезон обаче, в случая липсват изпадащи отбори, при което русенци вече са в елита, а в периода 1958г. завършват 6-ти, с което започват и техните успехи в А група на първенството.

Какво знаем за СК Напредък (Русе)

  • Заражда се от спортен клуб Сава през 1919г.;
  • Клубът притежава достатъчно капитал, за да си позволява покупката на чуждестранни треньори;
  • Основатели на СК Напредък са търговецът Стефан Недков и Георги Манев, който е аптекар;
  • Играчите са участвали в различни първенства в червени фланелки и гащета с бели кантове;
  • През 1936г. в Унгария се играе международно турне, а от 6 мача, “Напредък” има 5 победи и едно равенство.

Още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.